Tarta prowansalska

Tarta prowansalska

3.5 100 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
    250 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    125 g
  • wody
    10 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • jajko
    1
  • ziół prowansalskich, suszonych
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Nadzienie
  • bakłażana
    300 g
  • cukinii
    150 g
  • marchewki
    100 g
  • czerwonej papryki bez gniazd niasiennych
    100 g
  • musztardy
    50 g
  • zielonych oliwek, bez pestek
    100 g
  • jajko
    1
  • mleka
    60 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    70 g
  • soli
    1 płaska łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 407 kcal / 1704 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 35 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...