Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry
TM5 TM6

Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry

4.6 (58 ocen)

Składniki

  • 60 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
    lub 60 g sera edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g kostek boczku (ok. 1 cm)
  • 800 - 850 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, podzielonych na pojedyncze filety
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu wołowego (np. Bovril, Maggi)
    lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 280 - 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 400 g batatów, obranych, pokrojonych w 4 cm plastry
  • 500 g jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 180 g jabłek, do gotowania (np. Bramley, Reinette), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu ryżowego (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka curry, mielonego, do smaku
  • 200 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2745 kJ / 656 kcal
Białko
59 g
Węglowodany
50 g
Tłuszcz
22 g
Błonnik
7.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy