Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem

Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem

4.6 700 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • dyni Hokkaido ze skórą, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
    500 g
  • masła
    20 g
  • białego wina, wytrawnego
    80 g
  • wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
    5 - 10 g
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa 1 szczypta do oprószenia kurczaka
    ¼ łyżeczki
  • soli ziołowej plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia kurczaka
    ¼ łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
    200 g
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • tymianku, suszonego
    1 łyżeczka
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w plastry
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • liści mięty, świeżych (opcjonalnie) posiekanych
    1 łyżka
  • jagód goji, suszonych (opcjonalnie)
    1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 303 kcal / 1268 kJ
Białko 15 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 16 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...