Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem
TM6 TM5

Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem

4.6 (655 ocen)

Składniki

  • 500 g dyni Hokkaido ze skórą, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 20 g masła
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 3 mm plastry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa 1 szczypta do oprószenia kurczaka
  • ¼ łyżeczki soli ziołowej, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 200 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w plastry
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka liści mięty, świeżych, posiekanych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jagód goji, suszonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1268 kJ / 303 kcal
Białko
15 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcz
17 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy