Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g wody
- 1 łyżeczka cukru
Mus czekoladowy
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 5 kropli soku z cytryny
- 100 g mleka
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
Bita śmietana
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu, schłodzonej (patrz wskazówka)
- 1 łyżka cukru
- wiórki czekoladowe (ok. 50 g), do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2024 kJ / 484 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 40.9 g
- Tłuszcz
- 33.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fondant czekoladowy
50 min
Ciasto czekoladowe
50 min
Tarta czekoladowa
1u. 50min
Tarta budyniowa
1h 15 min
Przekładaniec na bogato
2h 35min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2h 30 min
Tarta czekoladowo-orzechowa bez pieczenia
1h 10 min
Czekoladowe ciasto lodowe z mascarpone i orzechami laskowymi
3 Std. 15 Min
Tarta z winogronami i galaretką
5 Std. 40 Min
Ciasto z trzech rodzajów czekolady
3 Std.
Tarta cytrynowa z bezą
2h 30 min
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8u.