
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, ciepłego
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 50 g cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Nadzienie cynamonowe
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta
- 2 łyżeczki cukru, do posypania ciasta
- 2 - 3 szczypty cynamonu, mielonego, do posypania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 540.6 kJ / 129.2 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 18.7 g
- Tłuszcz
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 17.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min
Bułeczki "Stokrotka"
1 Std. 5 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 Std. 10 Min
Drożdżówki z serem
1h
Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego
2 Std. 50 Min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Chałka z kardamonem
2h 40min
Małpi chlebek
3 Std.
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 Std. 55 Min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2h