
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania baranka)
- ½ łyżeczki soli
- 2 rodzynki, do zrobienia oczu
- 2 łyżki migdałów, w słupkach do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1813.4 kJ / 433.1 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 63.9 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 156.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krwawe paluchy wiedźmy
4godz. 10min
Brioszki prosiaczki
2godz.
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2godz. 45min
Ciasteczka twarogowe zajączki
1godz. 10min
Ciasteczka-jajeczka
3godz.
Pierniczki-witrażyki
2godz. 10min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1godz. 50min
Babka marmurkowa ze szpinakiem
1godz. 30min
Domek z piernika
5godz. 30min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2godz. 10min
Chleb-pająk
2godz. 55min
Bułeczki jeżyki
2godz. 30min