Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania baranka)
- ½ łyżeczki soli
- 2 rodzynki, do zrobienia oczu
- 2 łyżki migdałów, w słupkach do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1813.4 kJ / 433.1 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 63.9 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 156.6 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2h 10min
Bezowe duszki
3h
Ciasteczka twarogowe zajączki
1h 10min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50min
Bułeczki jeżyki
2sa 30 dk
Brioszki prosiaczki
2h
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 Std. 45 Min
Chleb-pająk
2 godz. 55 min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1sa 15 dk
Krwawe paluchy wiedźmy
4 godz. 10 min
Ciasteczka z wróżbą
1h 20min