
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker® (40 g)
- 200 g piwa ciemnego, w temp. pokojowej
- 3 jajka, w temp. pokojowej
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej, Dr. Oetker®
- 300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 695 kJ / 166 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 73 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z żurawiną
10 godz.
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Keks
2 godz. 30 min
Pierniczki alpejskie
25 godz. 25 min
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8 godz.
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2 godz. 35 min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 godz. 20 min
Piernik z Varomy
1 godz. 40 min