Urządzenia i Akcesoria
Piernik na ciemnym piwie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
25 porcji
Składniki
Piernik
-
120 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g miodu
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Dr. Oetker® (40 g)
-
200 g piwa ciemnego w temp. pokojowej
-
3 jajka w temp. pokojowej
-
10 g kakao naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
-
300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
73 mg
Białko
2 g
Kalorie
695 kJ /
166 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
21 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
AROMATYCZNE ŚWIĘTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 godz. 20 min
Piernik z Varomy
1 godz. 40 min
Piernik choinka
15 godz. 30 min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 godz. 40 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Keks
2 godz. 30 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1 godz. 10 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min