
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina Dr. Oetker® (40 g)
- 200 g piwa ciemnego w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
- 300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 166 kcal / 695 kJ
- Białko
- 2 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 21 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 73 mg