Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jackfruit filling
- 1 garlic clove
- 3 eschalots, cut into halves
- 2 tsp peanut oil
- 1 canned jackfruit in brine, drained (approx. 300 g after draining - see Tips)
- ½ tsp Chinese five spice
- 50 g hoi sin sauce
- 1 tbsp tamari
- 1 tbsp rice wine vinegar
- 1 tbsp tomato paste
- 2 tsp Sriracha® sauce
- 1 tsp arrowroot starch
Peanut sauce
- 2 garlic cloves
- 80 g roasted unsalted peanuts
- 2 tsp peanut oil
- 60 g water
- 1 ½ tbsp rice wine vinegar
- 1 ½ tbsp mirin
- 50 g hoi sin sauce
- 1 tsp Sriracha® sauce
Assembly
- 12 sheets rice paper roll wrappers
- 100 g rice vermicelli noodles
- 1 carrot, cut into julienne slices
- 1 Lebanese cucumber, cut into julienne slices
- 3 sprigs fresh basil, leaves only, cut into strips
- 3 sprigs fresh mint, leaves only, cut into strips
- ½ butter lettuce, cut into strips
- 100 g fresh bean sprouts (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2928 kJ / 697 kcal
- Białko
- 26.1 g
- Węglowodany
- 94.2 g
- Tłuszcz
- 19.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 12.4 g
- Sód
- 1441.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cauliflower tacos with chipotle sauce
3h 45min
Sweet and sour tempeh
50min
Satay noodle salad
35min
Soba noodle and tofu salad
35min
Yasai miso ramen
35min
Soba noodle mee goreng
40min
Sticky Sriracha tofu bowl
45min
Asian cucumber salad
10min
Grilled tofu steaks with Asian mushrooms
2h 30min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Pulled BBQ jackfruit
25min
Curried chickpea and lentil sandwich filling
40min