Wersje kompatybilne
Falafel in square flatbread (r’gaif bread) with tahini sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini sauce
- 2 garlic cloves
- 3 stalks fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 150 g tahini
- 130 g water
- 1 tbsp lemon juice
- ¾ - 1 tsp salt, to taste
- ½ - ¾ tsp ground cumin, to taste
R’gaif bread
- 180 g water
-
20
g fresh yeast
lub 1 heaped tsp dried instant yeast (10 g) - 260 g plain flour, plus extra for dusting
- ½ tsp salt
- oil, for greasing
Falafel
- 4 spring onions, cut in pieces
- 4 garlic cloves
- 5 g fresh parsley
- 4 stalks fresh mint, leaves only
- ½ fresh red chilli, cut in halves and deseeded
- 1 tsp baking powder
- 720 g canned chickpeas, drained
- 1 tsp salt
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
Finalising R’gaif bread and falafel
- 400 g plain flour, plus extra for dusting
- oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 53679 kJ / 1282 kcal
- Białko
- 42 g
- Węglowodany
- 177 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Błonnik
- 18 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Falafel
24h
Leek quiche
1 Std. 45 Min
Dill Stuffed Peppers
5 min
Avocado with egg and salmon tartare
45 Min
Pitta bread
2j
Crunchy Granola
Brak ocen
Vegetable and hazelnut cheese muffins
45 Min
Soy bolognese
40 min
Soy goulash with dumplings
1j 25 menit
Mini Vegetable Frittatas
35 Min
Apple tart
1j
Lentil and mint salad
3h 55min