
Wersje kompatybilne
Falafel in square flatbread (r’gaif bread) with tahini sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini sauce
- 2 garlic cloves
- 3 stalks fresh flat-leaf parsley leaves only
- 150 g tahini
- 130 g water
- 1 tbsp lemon juice
- ¾ - 1 tsp salt to taste
- ½ - ¾ tsp ground cumin to taste
R’gaif bread
- 180 g water
-
20
g fresh yeast
lub 1 heaped tsp dried instant yeast (10 g) - 260 g plain flour plus extra for dusting
- ½ tsp salt
- oil for greasing
Falafel
- 4 spring onions cut in pieces
- 4 garlic cloves
- 5 g fresh parsley
- 4 stalks fresh mint leaves only
- ½ fresh red chilli cut in halves and deseeded
- 1 tsp baking powder
- 720 g canned chickpeas drained
- 1 tsp salt
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
Finalising R’gaif bread and falafel
- 400 g plain flour plus extra for dusting
- oil for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1282 kcal / 53679 kJ
- Białko
- 42 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Węglowodany
- 177 g
- Błonnik
- 18 g