Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g basmati rice
- 60 g red lentils
- 1100 g water
- 100 g onions, cut into quarters
- 4 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 400 g canned crushed tomatoes
- 1 tbsp vinegar
-
1
heaped tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - ½ tsp ground cumin
- ½ tsp dried chilli flakes, adjust to taste
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 80 g short dried pasta (e.g. elbow macaroni)
-
50
g cooked chickpeas, rinsed (weight after draining)
(opcjonalnie)
lub 50 g canned chickpeas, rinsed (weight after draining) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1330 kJ / 318 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
Alternatywne przepisy
Falafel
25h 30min
Spicy tomato salsa (dakkous)
15min
Za'atar bread rolls
2h
Spinach turnovers (fatayer)
1h 25min
Freekeh pilaf with broad beans
1h
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Salmon kabsa
35min
Yoghurt and cucumber salad
5 Min
Lamb with rice and aubergines (maghlobat badenjan)
1h 20min
Arseeyah
50min
Creamy carrot and lentil soup
35min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min