Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ spicchio di aglio
- 30 g cipolla
- 1 pezzettino di peperoncino rosso
- 60 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 750 g di polpo fresco a pezzi (5 cm circa)
- 100 g di vino bianco
- 1000 g di cozze fresche, pulite e spurgate
- 1 mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate
- 1 pizzico di pepe nero macinato + q.b.
- 400 g di pomodori ciliegino in quarti
- 400 g di pasta secca, tipo ditalini rigati
- sale q.b.
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2832 kJ / 677 kcal
- Białko
- 41.3 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
Alternatywne przepisy
Polpo alla Luciana
1h 30min
Spaghetti al polpo
1 Std. 10 Min
Fideuá di polpo
1 Std. 10 Min
Cozze ripiene alla pugliese
1 Std. 25 Min
Polpetti affogati
45 Min
Riso patate e cozze
1 Std.
Gratin di cozze con patate e fagioli bianchi
1 Std. 10 Min
Riso con polpo
1 Std. 10 Min
Mezze maniche con fagioli e cozze
1 Std.
Amatriciana con cozze
55min
Cavatelli di rucola con crema di ceci e cozze
1h 5min
Involtini di spigola
40 Min