Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango

Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango

3.3 130 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Kurczak marynowany
  • miodu
    30 g
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • papryki, mielonej słodkiej
    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku
    1
  • limonka ekologiczna, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
    1
  • piersi z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry (ok. 800 g) (patrz wskazówka)
    4
    4 filety z piersi kurczaka, bez skóry, (ok. 700 g)
Chutney z mango i supreme z kurczaka gotowane na parze
  • kolendry, świeżej
    10 - 15 g
  • limonek ekologicznych, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
    3 - 6
  • ząbki czosnku
    2
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
    75 g
  • papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych
    1 - 2
    1 - 2 płaskie łyżeczki suszonych płatków chili
  • mango, dojrzałego tylko miąższ, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
    500 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • cukru
    100 g
  • wody
    250 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 321 kcal / 1346 kJ
Białko 43 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 31 g
Błonnik 2.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...