Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango

Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango

3.3 145 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Kurczak marynowany
  • 30 g miodu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki, mielonej słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka ekologiczna, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
  • 4 piersi z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry (ok. 800 g) (patrz wskazówka)
    4 filety z piersi kurczaka, bez skóry, (ok. 700 g)
Chutney z mango i supreme z kurczaka gotowane na parze
  • 10 - 15 g kolendry, świeżej
  • 3 - 6 limonek ekologicznych, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 75 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych
    1 - 2 płaskie łyżeczki suszonych płatków chili
  • 500 g mango, dojrzałego tylko miąższ, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 250 g wody

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 43 g
Kalorie 1346 kJ / 321 kcal
Tłuszcz 1 g
Błonnik 2.1 g
Węglowodany 31 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...