Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wołowiny na gulasz, np. antrykotu, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 3 goździki
- 500 g czerwonego wina, wytrawnego
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 30 g oleju
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 100 g pomidorów, świeżych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 40 g mąki pszennej
- 40 g masła, miękkiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2817.9 kJ / 673.5 kcal
- Białko
- 42.4 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Tłuszcz
- 37.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 1178.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1h 20min
Gulasz wołowy z papryką
1h 25min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Wołowina z pieczarkami
30min
Sauté z cielęciny
1h 25min
Ragout z jagnięciny
1h 10min
Wołowina w piwie po flamandzku
1h 45min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
1h 45min
Pilaw cielęcy
1h 45min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45 min