Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
TM6 TM5

Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami

4.1 (27 ocen)

Składniki

Przyprawa pięciu smaków

  • 2 laski cynamonu, przełamane na pół
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 6 goździków

Krewetki

  • ½ limonki, ekologicznej
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • ½ - 1 papryczka chili, długa, bez gniazda nasiennego, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
    lub 1 - 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 4 łyżeczkę oleju sezamowego
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
  • 300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 120 g ryżu basmati
  • 800 g wody
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
    lub 50 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 x 3 cm
  • 50 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2 cm kawałki
    lub 3 broccolini, pokrojone na 2 cm kawałki
  • 4 strączki młodego, zielonego groszku, pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 cebule dymki, tylko zielona część, pokrojona w 2 mm ukośne plastry
  • kolendra, świeża, tylko liście, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2227.7 kJ / 532.5 kcal
Białko
29.3 g
Węglowodany
78.1 g
Tłuszcz
12.3 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
6.5 g
Sód
1546.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy