
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Karkówka w marynacie
- 4 plastry karkówki wieprzowej, bez kości (ok. 500 g), o grubości ok. 1,5 cm
- 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
- 1 liść laurowy, suszony
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 40 g oliwy z oliwek
Dodatki
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
- 2 szczypta soli
- 300 g kapusty włoskiej tylko liście, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sos
- 150 g serka kremowego śmietankowego
- 30 g mąki pszennej
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 647.3 kcal / 2709.5 kJ
- Białko
- 32.8 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.8 g
- Sód
- 778.3 mg