Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
TM6 TM5

Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami

4.1 (651 ocen)

Składniki

Karkówka w marynacie

  • 4 plastry karkówki wieprzowej, bez kości (ok. 500 g), o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 40 g oliwy z oliwek

Dodatki

  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 2 szczypta soli
  • 300 g kapusty włoskiej, tylko liście, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sos

  • 150 g serka kremowego, śmietankowego
  • 30 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2709.5 kJ / 647.3 kcal
Białko
32.8 g
Węglowodany
47.8 g
Tłuszcz
37.3 g
Tłuszcz nasycony
14.8 g
Błonnik
6.1 g
Sód
778.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy