
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rolady drobiowe
- 3 filety z piersi kurczaka średnie, pojedyncze
- sól do smaku i oprószenia
- pieprz czarny, mielony do smaku i oprószenia
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 15 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 6 plastrów sera żółtego
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 250 g ryżu długoziarnistego
Sos
- 150 g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 - 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 424.9 kcal / 1777.8 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Węglowodany
- 41.7 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Sód
- 169.8 mg