![La véritable moussaka La véritable moussaka](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A7D3F445-AFF2-4F02-A186-54B70FFE6C24/Derivates/d04c386b-198c-4a6e-9585-201699f6e7f1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La garniture
- 1000 g d'aubergines, coupées en rondelles
- 100 g de gros sel
- 500 g de tomates, coupées en deux
- 1 c. à café de cannelle en poudre
- 1 pincée de noix de muscade fraîchement râpée
- 100 g d'oignon, coupé en deux
- 100 g d'huile d'olive
-
500
g de viande d'agneau, hachée
lub 500 g de viande de mouton, hachée - 2 pincées de sel, à ajuster en fonction des goûts
- 1 pincée de poivre moulu, à ajuster en fonction des goûts
- 30 g de chapelure (opcjonalnie)
La sauce béchamel au fromage de brebis
- 100 g de fromage de brebis, sec
- 40 g de beurre doux
- 40 g de farine de blé
- 500 g de lait
- 3 pincées de sel, à ajuster en fonction des goûts
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2453 kJ / 590 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 21.7 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Błonnik
- 6 g
Alternatywne przepisy
Papeton d'aubergine et son coulis de tomates
2 Std.
Moussaka
1hod. 40min
Caviar d'aubergine (Moutabel)
55min
Aubergines farcies à l'orientale
1 Std. 15 Min
Sauce rouille
10 min
Pissaladière
2h 10min
Moussaka
2h 30 min
Moussaka
1h 45 min
Pissaladière
3 Std.
Curry d'agneau aux aubergines
50 Min
Caviar d'aubergine aux poivrons
1 godz. 35 min
Couscous d'agneau et de légumes (bidawi)
1h 5min