Wersje kompatybilne
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
-
60
g marmolady z gorzkich pomarańczy
lub 60 g marmolady pomarańczowej plus 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - 1 szczypta tymianku, świeżego, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
-
20
g octu balsamicznego
lub 20 g octu sherry - 50 g wina Porto
- 550 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 piersi z kaczki, bez skóry, bez kości (ok. 150-200 g każda) (patrz wskazówki)
- 350 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 1 cm kawałki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
- 30 g masła, niesolonego
- 120 g mleka
- ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego, do smaku
- 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3136 kJ / 750 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Błonnik
- 4.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 50 Min
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
2 godz. 45 min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1h 10min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 Std. 5 Min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 godz. 20 min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1hod. 35min