Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
TM5 TM6

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową

3.8 (99 ocen)

Składniki

  • 40 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 60 g marmolady z gorzkich pomarańczy
    lub 60 g marmolady pomarańczowej plus 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta tymianku, świeżego, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
    lub 20 g octu sherry
  • 50 g wina Porto
  • 550 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 piersi z kaczki, bez skóry, bez kości (ok. 150-200 g każda) (patrz wskazówki)
  • 350 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 1 cm kawałki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
  • 30 g masła, niesolonego
  • 120 g mleka
  • ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego, do smaku
  • 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3136 kJ / 750 kcal
Białko
43 g
Węglowodany
60 g
Tłuszcz
33 g
Błonnik
4.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy