
Wersje kompatybilne
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
60
g marmolady z gorzkich pomarańczy
lub 60 g marmolady pomarańczowej - 20 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
-
50
g wina Porto
lub 50 g czerwonego wina -
1
łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - ¾ łyżeczki soli plus 1-2 szczypty
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta
- 2 piersi z kaczki, bez skóry, bez kości (ok. 150-200 g każda, patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 350 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
150 - 200
g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
lub 150 - 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej - 120 g mleka
- 30 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 879.1 kcal / 3678.2 kJ
- Białko
- 48.6 g
- Tłuszcz
- 42.5 g
- Węglowodany
- 69.8 g
- Błonnik
- 6.9 g