Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini

Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini

4.8 297 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 4 godz. 45 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto marchewkowe
  • 180 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
Krem z tahini
  • 150 g cukru
  • 250 g sera mascarpone pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
  • 75 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 265 mg
Białko 10.8 g
Kalorie 2430.1 kJ / 580.4 kcal
Tłuszcz 37.8 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Węglowodany 50.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...