![Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/EC9604F7-B109-4C13-82E0-BAA55CA4F2C9/Derivates/E25780CF-489C-47B0-95E4-3FD84FC9D136.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na tartę
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 75 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 2 - 3 szczypty soli
- 50 g wody
Nadzienie do tarty
- 5 g tymianku, świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Kandyzowanie skórki z cytryny
- 400 g wody
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona w 2 mm paski
- 35 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1238 kJ / 296 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 19.7 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 Std. 40 Min
Quiche z brokułami i kalafiorem
1hod. 50min
Tarta prowansalska
1 Std. 15 Min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3h
Tarta z serem pleśniowym
1 Std. 35 Min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 Std. 40 Min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 Std. 40 Min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 Std. 30 Min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2h 30 min
Quiche z pieczarkami
1 Std. 40 Min
Tarta z dynią
1 Std. 40 Min
Tarta wegetariańska
1h 10min