Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny

Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny

4.3 84 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Ciasto na tartę
  • nasion kopru włoskiego, suszonych
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    150 g
  • masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    75 g
  • soli
    2 - 3 szczypty
  • wody
    50 g
Nadzienie do tarty
  • tymianku, świeżego
    5 g
  • ząbek czosnku
    1
  • masła
    30 g
  • liści szpinaku, świeżych
    200 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
  • żółtka
    2
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ płaskiej łyżeczki
Kandyzowanie skórki z cytryny
  • wody
    400 g
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona w 2 mm paski
  • cukru
    35 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 296 kcal / 1238 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 19.7 g
Węglowodany 26.6 g
Błonnik 1.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...