Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 250 g mąki pszennej razowej, Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
- 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 90 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 180 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 jajka, rozm. M
- 40 g rumu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g serka kremowego
- kandyzowana skórka pomarańczowa, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1217.7 kJ / 290.8 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 35.4 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Błonnik
- 3.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bananowe muffiny z orzechami włoskimi
35 min
Placki dyniowe z ricottą
30 min
Babeczki z awokado z lukrem pomarańczowym
1h
Ciasteczka marchewkowe z komosą ryżową
1h
Wytrawny sernik z ziołowym pesto
1h 30 min
Pomidorowe brownie
1h
Muffiny z mąki owsianej z masłem orzechowym
50 min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1h
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30 min
Ciasto czekoladowo-dyniowe na mące gryczanej
2h
Ciasto marchewkowo-bananowe
2h 30min
Ciasto marchewkowe
2h 15 min