Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową
TM5 TM6

Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową

Składniki

  • 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 250 g mąki pszennej razowej, Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
  • 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 90 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 4 jajka, rozm. M
  • 40 g rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g serka kremowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1217.7 kJ / 290.8 kcal
Białko
6.9 g
Węglowodany
35.4 g
Tłuszcz
13.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie