Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
- 300 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1811 kJ / 432 kcal
- Białko
- 24.5 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45 Min
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
45 Min
Roladki schabowe z oscypkiem
1h 15min
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45 Min
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min
Schab duszony w sosie
50 min
Karkówka z cebulą
1 Std. 45 Min
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 25 min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50 min
Karkówka po karkonosku
1 Std. 50 Min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min