![Burgery z chorizo, guacamole i granatem Burgery z chorizo, guacamole i granatem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F99270AD-BF00-4653-9373-7C08C84B0715/Derivates/E6D90D4F-3324-40EB-A262-7DEB215884BC.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa pomidorowa
- 5 - 6 liści bazylii, świeżych
- 5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 230 - 250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Guacamole
- 10 - 12 gałązek kolendry, świeżej
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Burgery z chorizo
- 1 ząbek czosnku
- 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 4 bułki do burgerów
- 4 łyżki majonezu
- 4 - 8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
- 4 łyżki pestek granatu, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3366 kJ / 804 kcal
- Białko
- 46 g
- Węglowodany
- 54.2 g
- Tłuszcz
- 47.3 g
- Błonnik
- 5.1 g