Burgery z chorizo, guacamole i granatem
TM5 TM6

Burgery z chorizo, guacamole i granatem

Składniki

Salsa pomidorowa

  • 5 - 6 liści bazylii, świeżych
  • 5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 230 - 250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Guacamole

  • 10 - 12 gałązek kolendry, świeżej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Burgery z chorizo

  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia burgerów
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 - 8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
  • 4 łyżki pestek granatu, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3366 kJ / 804 kcal
Białko
46 g
Węglowodany
54.2 g
Tłuszcz
47.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie