![Gâteau nantais Gâteau nantais](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/94ee6c96-3d8a-4ee8-ae9e-6c1aa07ef9f3/Derivates/856abaf7-fb62-4ccd-be25-7829717bf758.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Le sirop
- 100 g de sucre en poudre
- 100 g d'eau
- 25 g de rhum blanc
La pâte
- 200 g de beurre demi-sel, coupé en morceaux et un peu pour les moules
- farine de blé pour les moules
- 200 g de sucre en poudre
- le zeste d'une orange non traitée
- 6 œufs
- 300 g d'amandes en poudre
- 2 c. à café de levure chimique (1 sachet)
Le glaçage
- 200 g de sucre en poudre
- 60 g de rhum blanc
- Wartości odżywcze
- na 1 part
- Kalorie
- 2183.5 kJ / 522.2 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 47.7 g
- Tłuszcz
- 31.3 g
- Błonnik
- 3.2 g
Alternatywne przepisy
Far breton aux pruneaux
2h
Gâteau de Santiago
35min
Broyé du Poitou
1h 15min
Pithiviers
2h
Pain de Gênes
1h
Croustade aux pommes
50min
Cheesecake à la vanille cuit
13 godz. 30 min
Tarte normande
1 godz. 25 min
Gâteau nantais et glace au rhum
13h 15min
Kouign-amann
2h 15min
Gâteau nantais d'Eric Guérin
2h
Clafoutis aux pommes et à la vanille
45min