
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g orzechów włoskich, łuskanych
lub 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką - 50 g migdałów, ze skórką
- 500 g maku
- 120 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
- 350 g mleka
- 120 g cukru
- 80 g miodu płynnego
- 120 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ½ - 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 327.3 kcal / 1370.2 kJ
- Białko
- 9.1 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 2.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min
Lukier
2 godz.
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Przyprawa do piernika
5 min
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1 godz. 30 min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min