Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon feta
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 200 g Danish feta, cut into pieces (2 cm)
- 20 g lemon juice (approx. ½ lemon)
- 60 g extra virgin olive oil
- 1 pinch ground black pepper
Beef
- 5 garlic cloves
- 100 g brown onion, cut into halves
- ½ - 1 long red chilli, deseeded if preferred
- 50 g extra virgin olive oil
- 1 tsp ground cumin
- 1 tbsp ground paprika
- 2 tbsp ground turmeric
- ½ tsp ground cayenne pepper
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground coriander
- ¼ tsp salt, to taste
- 50 g tomato paste
- 400 g canned whole tomatoes
- 1 tbsp dark brown sugar
- 1000 g beef rump steak, cut into pieces (2-3 cm)
- 400 g canned kidney beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 2 - 3 sprigs fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3095.2 kJ / 736.8 kcal
- Białko
- 67.8 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.6 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 864.6 mg
Alternatywne przepisy
Beef stroganoff
35 min
Quick massaman beef curry
40 min
Spiced lamb pie
40 min
Middle Eastern chicken with pearl couscous
40 min
Thai red pork curry
35 min
Beef ragu
1h 25 min
Lamb korma
4h
Chilli beef with lemon feta
30 min
Chicken, chorizo and chickpea stew
35 min
Thai red chicken curry
30 min
Chicken in peanut sauce with chilli-cucumber salad
35 min
Paprika chicken with sour cream sauce
1h 15 min