Chicken tikka masala

Chicken tikka masala

4.7 702 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 portions

Składniki

Chicken tikka
  • skinless, boneless chicken thighs cut into cubes (3 cm)
    800 g
  • Kashmiri chilli powder
    1 tsp
  • ground turmeric
    ¼ tsp
  • salt
    1 tsp
  • ground cinnamon
    ¼ tsp
  • ground cumin
    2 tsp
  • ground coriander
    1 tsp
  • garam masala (see Tips)
    2 tsp
  • brown sugar
    1 tbsp
  • garlic paste (see Tips)
    1 tbsp
  • ginger paste (see Tips)
    1 tbsp
  • tomato paste
    1 tbsp
  • natural yoghurt
    100 g
Masala
  • ghee (see Tips)
    40 g
  • brown onions (approx. 180 g), cut into quarters
    1 - 2
  • ginger paste (see Tips)
    2 tsp
  • garlic paste (see Tips)
    1 tsp
  • cardamom pods (green)
    6
  • fenugreek seeds
    1 tsp
  • ground turmeric
    ½ tsp
  • Kashmiri chilli powder (optional)
    1 tsp
  • pouring (whipping) cream
    100 g
  • tomato paste
    60 g
  • brown sugar
    1 tsp
  • salt
    1 - 2 pinches
  • ground black pepper
    1 - 2 pinches
  • fresh coriander leaves only, for garnishing

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 713.1 mg
Białko 27 g
Kalorie 1701.9 kJ / 405.2 kcal
Tłuszcz 27.9 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Węglowodany 10.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...