Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini sauce
- 40 g pine nuts
- olive oil, for frying
- 2 garlic cloves
- 120 g tahini (see Tips)
- 50 g lemon juice
- 150 g warm water
- ¼ tsp chilli powder
- ½ - 1 tsp sea salt
- ¼ tsp freshly ground pepper
Steamed fish
- 1 tbsp olive oil
- 600 - 700 g skinless snapper fillets (approx. 4 fillets)
- 1 tbsp lemon juice
- sea salt, to season
- freshly ground pepper, to season
- 500 g water
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, roughly chopped for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1930.1 kJ / 459.6 kcal
- Białko
- 43.2 g
- Węglowodany
- 1.3 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 768.9 mg
Alternatywne przepisy
Fig and walnut ice cream
8 godz. 40 min
Calamari ripieni with lemon butter and crispy capers
1h 30min
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
1h 10 min
Bamia (okra and meat stew)
55 min
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Fish tagine with tahini
1h 15 min
Chicken with yoghurt tahini sauce (fattet d'jaj)
1h 25 min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1sa 35 dk
Salmon kabsa
40 min
Moroccan prawns with preserved lemon couscous
30 min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20 min