Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini sauce
- 40 g pine nuts
- olive oil, for frying
- 2 garlic cloves
- 120 g tahini (see Tips)
- 50 g lemon juice
- 150 g warm water
- ¼ tsp chilli powder
- ½ - 1 tsp sea salt
- ¼ tsp freshly ground pepper
Steamed fish
- 1 tbsp olive oil
- 600 - 700 g skinless snapper fillets (approx. 4 fillets)
- 1 tbsp lemon juice
- sea salt, to season
- freshly ground pepper, to season
- 500 g water
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, roughly chopped for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1930.1 kJ / 459.6 kcal
- Białko
- 43.2 g
- Węglowodany
- 1.3 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 768.9 mg
Alternatywne przepisy
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min
Cedar-wrapped pork with rosemary
40min
Lentil purée (Moujadarra)
1u. 20min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35min
Arabian ice cream
10 Std. 25 Min
Cheese sambousek
1u. 45min
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Raw kibbeh
15min
Chicken moghrabieh
1h 25min
Yoghurt soup with chickpeas and garlic chilli oil
50min
Moroccan sweet pastry (Briouats)
35min
Salmon kabsa
40min