
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 50 g grzybów, suszonych borowików lub podgrzybków
- 300 g wody wrzącej
Nadzienie
- 500 g kapusty kiszonej, świeżej z tartą marchewką
- 25 g oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ¾ łyżeczki kminku, mielonego
- 300 g wody wrzącej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g śliwek suszonych, bez pestek
- 90 - 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 348.5 kcal / 1458.2 kJ
- Białko
- 6.2 g
- Tłuszcz
- 19.5 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Sód
- 984 mg