![Pasta à la Norma Pasta à la Norma](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/84B73F3E-2E8B-46F5-959D-968F0325C685/Derivates/C94B0081-6BF0-43AE-BF58-5EFED51A4C58.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g bakłażanów pokrojonych w 2 cm kostkę
- 2 ½ łyżeczki soli
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia bakłażanów
-
800
g pomidorów śliwkowych dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 szczypta cukru
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
- 300 g makaronu, suchego, typu farfalle
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 313.8 kcal / 1312.8 kJ
- Białko
- 10.9 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Węglowodany
- 50.4 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Sód
- 1005.3 mg