Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coriander chilli chutney
- 120 g fresh coriander (2-3 bunches), leaves, stalks and roots, cut into thirds (see Tips)
- 50 g fresh long green chillies, trimmed and cut into halves (approx. 2-3 chillies)
- 1 tbsp lemon juice
- 50 g olive oil
- 1 tsp sea salt
Tarka dal
- 250 g red lentils
- hot water, for soaking
- 2 tbsp ghee (see Tips)
- ¼ tsp cumin seeds
- 20 fresh curry leaves
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into halves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into halves
- 600 g water
- 1 tsp sea salt
- ¼ tsp ground turmeric
- 200 g fresh tomatoes, cut into pieces (2 cm) (see Tips)
- 2 tbsp lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1354.3 kJ / 322.3 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 611.2 mg
Alternatywne przepisy
Carrot halwa
1h 5 min
Gobi masala
30min
Baingan ka bharta
1 godz. 20 min
Rajma (kidney bean curry)
45min
Dosa with spiced potato filling
17h 40min
Chhole (chickpea curry)
35min
Sambhar
1h 30 min
Bombay aloo
40 min
Fresh coconut chutney
10 min
Amritsari dal
26h
Chilli paneer
30min
Sabji (vegetable) curry
30min