Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coriander chilli chutney
- 120 g fresh coriander (2-3 bunches), leaves, stalks and roots, cut into thirds (see Tips)
- 50 g fresh long green chillies, trimmed and cut into halves (approx. 2-3 chillies)
- 1 tbsp lemon juice
- 50 g olive oil
- 1 tsp sea salt
Tarka dal
- 250 g red lentils
- hot water, for soaking
- 2 tbsp ghee (see Tips)
- ¼ tsp cumin seeds
- 20 fresh curry leaves
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into halves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into halves
- 600 g water
- 1 tsp sea salt
- ¼ tsp ground turmeric
- 200 g fresh tomatoes, cut into pieces (2 cm) (see Tips)
- 2 tbsp lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1354.3 kJ / 322.3 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 611.2 mg
Alternatywne przepisy
Tarka Dal
9u. 5min
Sabji (vegetable) curry
30 min
Sambhar
1 godz. 30 min
Rajma (kidney bean curry)
45 min
Lentil curry (dahl)
30 min
Bombay aloo
40 min
Chhole (chickpea curry)
35 min
Amritsari dal
26 Std.
Potato karakari
50 min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Gobi masala
30 min
Dal Makhani
9 godz. 30 min