Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g red lentils
- 500 g water
- 1 tsp salt
- 1 tsp ground turmeric
- 1 pandan leaf, tied into a knot
- 60 g coconut cream
- 60 g oil
- ½ tsp black mustard seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ tsp fenugreek seeds
- 1 red onion, cut into halves
- 1 garlic clove
- 2 fresh bird's eye chillies (green or red), deseeded if preferred
- 1 sprig fresh curry leaves
- 1 fresh tomato, cut into cubes (1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1034 kJ / 246.2 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 20.5 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 387 mg
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30min
Sambhar
1óra 30p
Red lentil cauliflower dahl
35p
Ala hodi (Potato curry)
40p
Caribbean curry
40p
Amritsari dal
26h
Rajma (kidney bean curry)
45p
Silverbeet dahl
8u. 40min
Chhole (chickpea curry)
35p
Vegetable curry with cauliflower couscous
45p
Sabji (vegetable) curry
30min
Tomato and lentil dahl
35p