Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g brown onion, cut into quarters
- 80 g eggplant, cut into pieces (2 cm)
- 80 g fresh green beans, cut into halves
- 80 g carrot, cut into pieces (2 cm)
- 60 g pumpkin, peeled and cut into pieces (2 cm)
- 1 tsp canola oil
- ½ tsp black mustard seeds
- ½ tsp fenugreek seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ fresh long red chilli, trimmed and cut into halves
- ¼ tsp asafoetida (see Tips)
- 10 fresh curry leaves
- 50 g fresh tomatoes
- 25 g ground coriander
- 1 tsp Kashmiri chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 250 g toor dal (see Tips)
- 1000 g water
- 40 g tamarind paste (see Tips)
- 1 tsp sea salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 910 kJ / 216.7 kcal
- Białko
- 12.4 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 16.7 g
- Sód
- 409.5 mg
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30 min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Baingan ka bharta
1 godz. 20 min
Gobi masala
30 min
Rogani kumbh
45 min
Chilli paneer
30 min
Sabji (vegetable) curry
30 min
Fresh coconut chutney
10 Min
Rajma (kidney bean curry)
45 min
Chhole (chickpea curry)
35 min
Potato karakari
50 min
Amritsari dal
26 godz.