Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 dried bay leaves
- 6 cardamom pods (green)
- 4 whole cloves
- 1 cinnamon quill, broken into halves
- 2 tbsp olive oil
- 40 g raw almonds (see Tips)
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 brown onion (approx. 120 g), cut into halves
- ¾ tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp sea salt
- ¼ tsp Kashmiri chilli powder
- 140 g pouring (whipping) cream
- 200 g water
- 2 tbsp tomato paste
- 1000 g chicken thigh fillets, cut into cubes (2-3 cm)
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- fried shallots, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1607.7 kJ / 382.7 kcal
- Białko
- 34.4 g
- Węglowodany
- 5.1 g
- Tłuszcz
- 24.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 593.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Chicken tikka masala with saffron rice
4h 40min
Aromatic chicken pilaf
1h 20min
Lamb saag
1h 30min
Lamb korma
4h
Coconut lamb curry
2h
Beef madras
1h 30min
Chicken in yoghurt
30min
Creamy coconut chicken curry
30min
Rogan josh
1h 35min
Bhuna gosht
1h 20min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min