Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tandoori paste
- 1 tbsp coriander seeds
- 1 ½ tbsp cumin seeds
- 6 cardamom pods (black)
- 10 whole cloves
- 2 tbsp Kashmiri chilli powder
- 1 tbsp ground turmeric
- 2 tbsp ground cinnamon
- 1 tbsp salt
- 60 g brown sugar
- 120 g tomato paste
- 120 g garlic paste (see Tips)
- 80 g ginger paste (see Tips)
- 200 g olive oil, plus extra for preserving
Tandoori chicken
- water, for soaking
- oil, for greasing
- 800 g chicken thigh fillets, cut into pieces (3 cm)
- ½ lemon, juice only
- 1 tsp salt
- 1 pinch ground black pepper
- 200 g natural yoghurt
- 30 g ghee (see Tips)
- fresh mint leaves, for garnishing
- lemon wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1515.7 kJ / 360.8 kcal
- Białko
- 26.9 g
- Węglowodany
- 10.1 g
- Tłuszcz
- 23.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 688.3 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10 min
Tandoori paste
5 min
Bhuna gosht
1h 20min
Ginger paste
15 Min
Chicken korma
45 min
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Garlic paste
20 min
Chicken 65 and green chutney
1h 5min
Tandoori chicken
1h 35 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15 min
Garam masala powder
5 min
Rogan josh
1h 35 min