Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tandoori paste
- 1 tbsp coriander seeds
- 1 ½ tbsp cumin seeds
- 6 cardamom pods (black)
- 10 whole cloves
- 2 tbsp Kashmiri chilli powder
- 1 tbsp ground turmeric
- 2 tbsp ground cinnamon
- 1 tbsp salt
- 60 g brown sugar
- 120 g tomato paste
- 120 g garlic paste (see Tips)
- 80 g ginger paste (see Tips)
- 200 g olive oil, plus extra for preserving
Tandoori chicken
- water, for soaking
- oil, for greasing
- 800 g chicken thigh fillets, cut into pieces (3 cm)
- ½ lemon, juice only
- 1 tsp salt
- 1 pinch ground black pepper
- 200 g natural yoghurt
- 30 g ghee (see Tips)
- fresh mint leaves, for garnishing
- lemon wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1515.7 kJ / 360.8 kcal
- Białko
- 26.9 g
- Węglowodany
- 10.1 g
- Tłuszcz
- 23.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 688.3 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10 min
Chicken tikka masala with saffron rice
4h 40min
Tandoori chicken
1h 35min
Garlic and coriander naan
1 godz. 30 min
Chicken korma
45 Min
Chicken 65 and green chutney
1h 5min
Ginger paste
15 Min
Bhuna gosht
1h 20 min
Tandoori paste
5 Min
Roti
2 Std.
Garlic paste
20 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min