Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g ghee (see Tips)
- 2 dried bay leaves
- 2 whole cloves
- 125 g brown onion, cut into wedges (4 cm)
- 25 g piece fresh ginger, peeled and cut into slices
- 3 garlic cloves
- 50 g roasted cashews, unsalted
- ½ - 1 fresh long red chilli, cut into halves and deseeded if preferred, plus extra cut into slices to garnish (optional)
- ½ tsp sea salt
- ¼ tsp ground turmeric
- 25 g tomato paste
- 20 g Korma spice blend (see Tips)
- 150 g pouring (whipping) cream
- 60 g natural yoghurt
- 400 g skinless, boneless chicken thighs, cut into pieces (2-3 cm)
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1853.1 kJ / 441.2 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 406.2 mg
Alternatywne przepisy
Korma spice blend
5 min
Quick massaman beef curry
40min
Chicken tikka masala
1h 10min
Creamy coconut chicken curry (TM6)
30 min
Lamb saag
1h 30min
Lamb korma
4 godz.
Coconut lamb curry
2 godz.
Chicken korma
45 min
Tandoori paste
5 min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1 godz. 15 min
Indian kofta curry with broccoli rice
50min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 godz. 15 min