Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 raw beetroots (approx. 500 g), peeled and cut into pieces (2 x 3 cm)
- 4 garlic cloves, unpeeled
- 1 tsp cumin seeds
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 4 tbsp olive oil
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 2 tbsp black tahini
- 50 g lemon juice
- 1 tbsp balsamic vinegar
- olive oil, for drizzling
- 2 tbsp fresh flat-leaf parsley, leaves only, cut into pieces
- Wartości odżywcze
- na 555 g
- Kalorie
- 5917.8 kJ / 1414.4 kcal
- Białko
- 39.9 g
- Węglowodany
- 141.1 g
- Tłuszcz
- 81.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 38.4 g
- Sód
- 1737.3 mg
Alternatywne przepisy
Dukkah
25 min
White bean dip with chimichurri
15min
Fermented beetroot and apple salsa
72h
Traditional hommus
25 Std. 5 Min
Coriander pesto
5min
Seeded sheet crackers (Toddlers and beyond)
1h 30min
Sundried tomato hommus with crackers
1h 15 min
Grilled eggplant dip
2h
Gwinganna nut and seed bread
3h 25min
Tahini and Beetroot Dip
1h 15 min
Falafel with beetroot hommus
20min
Hommus
15min