Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 250 g unsalted butter, cut into cubes, plus extra for greasing
- 325 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 pinch fine salt
- 160 g sour cream
Filling
- 500 g water
- 200 g asparagus, woody ends trimmed
- cold water, for soaking
- 100 g cheddar cheese, cut into cubes (2 cm)
- ½ bunch fresh chives, cut into small pieces (2 mm)
- 1 lemon, zest only, finely grated, no white pith
- 100 g ricotta
- 3 eggs
- 100 g sour cream
- ½ tsp sea salt flakes
- ½ tsp ground black pepper
- 6 spring onions/shallots, cut into pieces same length as asparagus, then cut into halves
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 2438.4 kJ / 580.5 kcal
- Białko
- 13.4 g
- Węglowodany
- 31.6 g
- Tłuszcz
- 44.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 306.8 mg
Alternatywne przepisy
Almond and pear tart
40 Min
Panforte
1u. 30min
Carrot, feta and mint salad
40 Min
Elly Berryman's plum shortcake
1hod.
Cheese puffs with honeyed goat's cheese
2hod. 30min
Rhubarb and blackberry breakfast tart
2h 20min
Warm capsicum and tomato salad with olives
50 min
Sunny gazpacho
25min
Cheese and spring onion galette
1hod. 15min
Caramelised fennel and ricotta tarts with Parmesan crisps
2hod. 30min
Vanilla mascarpone parfait
2h 40 min
Gin and tonic drizzle cake
1hod.