Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 90 g unsalted butter, chilled and cut into pieces, plus extra to grease
- 180 g plain flour, plus extra to dust
- 1 egg yolk
- 30 g chilled water
Filling
- 20 g oil
- 300 g leek, white part only, cut into slices (1-2 cm)
- 20 g brown sugar
- 10 g white vinegar
- 200 g pouring (whipping) cream
- 3 eggs
- 1 - 2 pinches sea salt, to season
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to season
- 70 g Danish feta, crumbled
- 100 g cherry tomatoes, mixed, sliced as desired
- 8 anchovy fillets (optional)
- fresh flat-leaf parsley, leaves only, to garnish
- mixed salad leaves, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1589.2 kJ / 378.4 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 22.1 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.7 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 402.3 mg
Alternatywne przepisy
Peanut butter and chocolate custard
15 Min
Family chicken galette
1sa 55 dk
Ricotta gnudi with basil oil (Russell Blaikie)
6 Std. 30 Min
Filo spinach slice
55 min
Caramelised leek and feta tart (TM6, Maria Stuart)
2h 25min
Pineapple carpaccio and strawberry sorbet (Thermomix® Cutter, TM6)
20 min
Sweet potato quiche with prosciutto
1h 15min
Pumpkin and ricotta cannelloni
1 godz. 20 min
Leek and ham tart
1sa 55 dk
Chicken and spinach enchiladas
40 min
Spinach dumplings with tomato ragout
1h
Ham and zucchini quiche
1 godz. 45 min