Caramelised leek and feta tart (TM6, Maria Stuart)

Caramelised leek and feta tart (TM6, Maria Stuart)

4.6 147 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 25 min
8 portions

Składniki

Pastry
  • unsalted butter chilled and cut into pieces, plus extra to grease
    90 g
  • plain flour plus extra to dust
    180 g
  • egg yolk
    1
  • chilled water
    30 g
Filling
  • oil
    20 g
  • leek white part only, cut into slices (1-2 cm)
    300 g
  • brown sugar
    20 g
  • white vinegar
    10 g
  • pouring (whipping) cream
    200 g
  • eggs
    3
  • sea salt to season
    1 - 2 pinches
  • ground black pepper to season
    1 - 2 pinches
  • Danish feta crumbled
    70 g
  • cherry tomatoes mixed, sliced as desired
    100 g
  • anchovy fillets (optional)
    8
  • fresh flat-leaf parsley leaves only, to garnish
  • mixed salad leaves to serve

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 402.3 mg
Białko 9.5 g
Kalorie 1589.2 kJ / 378.4 kcal
Tłuszcz 28 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 15.7 g
Węglowodany 22.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...