Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pilaf
- 300 g basmati rice
- 1000 g water, plus extra for soaking
- 1 pinch saffron
- 1 tsp rose water
- 2 tsp salt
- 40 g ghee
- 4 fresh curry leaves
Tarka
- 60 g brown onion
- 60 g ghee
- 1 cinnamon quill
- 4 cardamom pods, seeds only
- 1 dried bay leaf
- 1 pinch ground nutmeg
Assembly
- 50 g roasted salted cashew nuts, cut into pieces
- 1 lemon, juice only (approx. 40 g)
- 1 tsp salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 911.9 kJ / 217.1 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 859.4 mg
Alternatywne przepisy
Jeera rice (Cumin rice)
20min
Shakshuka
50min
Red Thai Curry Paste
25 min
Date and tamarind chutney
8h 50min
Pilau rice
30min
Parathas
1 Std. 30 Min
Tarka dal
30min
Shrikhand (flavoured hung yoghurt)
12h 15min
Chai masala tea
15min
Star anise and pistachio kulfi
24h 20min
Amritsari dal
26sa
Bombay aloo
40 Min