Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dosa
- 250 g long grain rice
- 100 g split black lentils (urad dal - see Tips)
- 600 g water, plus extra for soaking
- 30 g cooked rice (see Tips)
- 1 tsp salt
Spiced potato filling
- 1 bunch fresh coriander, leaves only
- 500 g water
- 750 g potatoes, peeled and cut into cubes (2 cm)
- 2 garlic cloves
- 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 fresh long green chilli, deseeded if preferred
- 1 tsp yellow mustard seeds
- 1 tsp cumin seeds
- ½ tsp ground turmeric
- 60 g ghee, plus extra for frying
- 1 red onion (approx. 120 g), cut into thin slices
- 10 fresh curry leaves
- ½ tsp salt
- 120 g fresh baby spinach leaves
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1253.7 kJ / 298.5 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 573.7 mg