Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g shelled pistachios
- 120 g hazelnuts, without skin, roasted
- 5 dried figs, cut into halves
- 50 g butter, cut into pieces
- 50 g pouring (whipping) cream
- 300 g dark chocolate, broken into pieces
- 2 tbsp golden syrup
- 2 tbsp brandy (opcjonalnie)
- 100 g digestive biscuits broken into pieces (approx. 3 cm)
- cocoa powder, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 835.6 kJ / 199 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 46.4 mg
Alternatywne przepisy
Orange and passionfruit Eton mess
2 godz. 50 min
Sticky toffee puddings
1h
Chocolate love cake with Turkish delight jelly
4 godz. 55 min
Pear and chocolate frangipane
2h
Rhubarb and strawberry fool
2h 15 min.
Fruity pear mince tarts
2h 30min
Jamaican style ginger cake
1h 20min
Chocolate raspberry puddings
40min
Apple, pear and bay leaf cake
1h 15min
Berry marshmallow slice
2h 30min
Chocolate truffle cake
2h 15 min.
Meringues
5h