Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych poprzedniego dnia, ostudzonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu i rąk
- woda, do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1283.7 kJ / 306.8 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 71.2 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 744.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kluski kładzione
15min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2 godz. 40 min
Wodzionka
25min
Pamoczka grodzieńska
5min
Kluski francuskie z Varomy
20min
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
1 godz. 30 min
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1 godz. 15 min
Kartacze z mięsem
1hod.
Kluski śląskie
30 min
Kluski scykane (hałuski)
45min
Modro kapusta
45min
Kapusta zasmażana
1 godz. 35 min