
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g karkówki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku
Solanka
- 1500 g wody przegotowanej, zimnej
- 180 g soli
- 1 łyżka soli peklowej
Marynata
- ½ łyżeczki białej gorczycy
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 10 owoców jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 5 liści laurowych, suszonych
- 500 g oleju rzepakowego
- 10 liści mięty, świeżych
-
2
gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
lub ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego - 1500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 107 kcal / 450 kJ
- Białko
- 6.4 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Węglowodany
- 0.2 g
- Błonnik
- 0 g