Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g płatków owsianych, górskich, plus dodatkowa ilość do posypania formy keksowej
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 - 220 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ - 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- masło, do natłuszczenia formy keksowej
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 358.7 kJ / 85.7 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 17.1 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 89.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zielony chleb ze szpinakiem
2sa 45 dk
Chleb z otrębami
1h 35 min
Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami (niskowęglowodanowy)
1h 30min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 Std. 30 Min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 Std. 30 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2sa 45 dk
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Cebulowe bułki z oregano
1 Std.
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami (rosnące przez noc)
12 Std. 35 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min