Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ oz fresh cilantro leaves
- 4 oz onions, quartered
- 2 garlic cloves
- ½ oz fresh ginger, peeled, sliced (⅛ in.)
- 1 bird's eye chili, fresh, halved
- 1 tsp black mustard seeds
- ½ tbsp olive oil
- 1 tsp garam masala
- 1 heaping tbsp curry powder, or to taste
- 1 tsp vegetable stock paste, homemade
- 1 tbsp tomato paste
- 5 oz red lentils
- 12 oz eggplant, cubed (1 in.)
- 10 oz water
- 16 oz fresh Roma tomatoes, diced (½ in.)
- 13 ½ oz coconut milk (approx. 1 can)
- 5 oz fresh spinach leaves
- salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1184.8 kJ / 283.2 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Sód
- 44.3 mg
Alternatywne przepisy
Lentil Moussaka
2 Std. 20 Min
Risotto with Spinach and Peas
30 Min
Butternut Squash Coconut Curry
40min
Pumpkin Curry
45 dk
Lentil Mushroom Stroganoff
55 Min
Vegetarian Chili
50 Min
Cauliflower and Date Tagine
55 Min
Broccoli Red Lentil Soup
30 Min
White Bean Quinoa Risotto with Roasted Brussels Sprouts
55 Min
Indian Vegetable Curry
50 Min
Green Lentil Risotto with Asparagus
45 dk
Chickpea and Lentil Soup with Dukkah
1h 5min