
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pickled eggs
- 1 cinnamon quill
- 2 dried bay leaves
- 2 tbsp yellow mustard seeds
- ½ tsp ground allspice
- 3 tsp coriander seeds
- 3 whole cloves
- 1 tsp dried tarragon
- 1 ½ tsp ground ginger
- 1 tsp dried chilli flakes
- 2 tsp raw sugar
- 1 tsp salt
- 250 g white vinegar
- 750 g water
- 6 eggs
- cold water for cooling
Congee
- 500 g fresh Asian mushrooms (e.g. oyster and enoki), cut into pieces (3-4 cm) (see Tips)
- 2 spring onions/shallots trimmed and cut into thin slices
- 4 cm piece fresh ginger peeled
- 150 g eschalot cut into halves
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1250 g water
- 180 g jasmine rice
- 1 tbsp soy sauce plus extra to serve
- 1 tbsp sesame oil plus extra to serve
- 1 fresh chilli cut into thin slices, to serve (optional)
- 2 sprigs fresh coriander leaves only, to serve
- 2 tbsp fried shallots for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 296 kcal / 1243.7 kJ
- Białko
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 11.2 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Sód
- 1097.5 mg