Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Soutzoukakia
- 2 garlic cloves
- 80 g brown onion (approx. ½ onion)
- 50 g olive oil
- 60 g breadcrumbs
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 100 g dry white wine
- 500 g beef mince
Sauce
- 50 g olive oil
- 400 g canned whole tomatoes
- 100 g dry white wine
- 2 tsp sugar (optional)
- 1 tsp dried oregano
- 30 g tomato paste
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 400 g water
- 200 g white rice (medium-grain), rinsed
- olive oil, to grease
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3052.3 kJ / 729.5 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.2 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1483.6 mg
Alternatywne przepisy
Pastitsio
1h 30min
Pork meatballs with couscous
50min
Greek lamb rolls with yoghurt dressing
40min
Beef goulash with dumplings
1h 45min
Chorizo meatballs and potato stew
40min
Zurich-style veal strips with potatoes
2hod. 50min
Keftethes (Greek meatballs)
40min
Beef cobbler with polenta dumplings
1h 30min
Meatballs in tomato sauce (TM5)
3h 40 min
Lamb kleftiko
4 godz.
Herbed chicken hors d'oeuvres
35min
Spinach and cheese-filled meatloaf
1 godz. 15 min