Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 1 garlic clove
- 2 sprigs fresh mint, leaves only (see Tips)
- 50 g olive oil, plus 2-3 tablespoons extra for frying
- 500 g lamb mince (see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 60 g breadcrumbs
- 1 tsp dried oregano
- plain flour, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1164.5 kJ / 277.2 kcal
- Białko
- 19.7 g
- Węglowodany
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 501.8 mg
Alternatywne przepisy
Prawn saganaki with feta
35 min
Soutzoukakia ("little sausages") with rice
1 godz.
Spiced lamb flatbread
2h
Hunter's lemon chicken rissoles
1 godz.
Greek lamb rolls with yoghurt dressing
40 min
Zurich-style veal strips with potatoes
2 godz. 50 min
Yoghurt and jalapeño dressing
10 min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Rustic beef tarts
1 godz.
White chocolate and coconut rice pudding
35 min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1 godz. 15 min
Prosciutto and sun-dried tomato muffins
40 min